img1

To Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσιεύει σήμερα περισσότερα στοιχεία για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 22 Αυγούστου 2020 στη δασική περιοχή Λαγκάδα του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

 korthi

To Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του συστήματος #FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Κορθίου της Άνδρου από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε, 20/07/2020, ώρα 12:30 τοπική.

 hleia

To Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του συστήματος #FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή Ωλένη Ηλείας από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε, 24/07/2020, ώρα 11:45 τοπική.

 

 lavrio

To Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του συστήματος #FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Κάτω Σουνίου στο Λαύριο από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε (12.40 , τοπική ώρα).

 

 malesina

To Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του συστήματος #FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μαλεσίνας του Δήμου Λοκρών από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε (14:35, τοπική ώρα).

 

 karystos

To Kέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέσω του συστήματος #FIREHUB εντόπισε την έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή του Δήμου Καρύστου από τα πρώτα κιόλας λεπτά που εκδηλώθηκε (13.05 , τοπική ώρα).

 

 

Νεότερη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Μαρτίνου (Δ. Λοκρών, Φθιώτιδα) από την πυρκαγιά της 19ης Ιουνίου 2020 - Latest estimation of the burned areas in the greater area of Martino (Mun. of Lokroi, Phthiotis) from the fire of June 19, 2020.

 MartinoFire

image Viber 2019 10 16 13 14 32

Active fires map in Lebanon and Syria produced by the FireHub service of BEYOND/NOA on 16/10/2019, following the processing of VIIRS images of NOAA and SUOMMI satellites from 13/10/2019 to today 16/10/2019, received at NOA’s Satellite Antenna Ground Station installed in Penteli, Athens, Greece. Τhe massive forest fires (more than 100 erupted only in Lebanon) have been described as the worst in decades, reaching houses and institutions and burning forests home to natural biodiversity. There are 2 fatalities and more than 70 people injured so far. The disaster was caused by dry weather, unusually high temperatures, and strong winds. More details will be provided soon.

 

 

BEYOND LOGO SOCIAL

Το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης φυσικών καταστροφών BEYOND και αυτό το καλοκαίρι κατέγραψε την εξέλιξη όλων των μεγάλων πυρκαγιών από την έναρξή τους μέχρι την ολοκλήρωση τους, παρέχοντας στη συνέχεια στην πολιτεία χάρτες αποτίμησης των καμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα λοιπόν,  με τα πολύγωνα των καμένων εκτάσεων  που χαρτογραφήθηκαν από την ομάδα μας για  την υπηρεσία EFFIS, τη χρονική περίοδο 01/01/– 18/09 (2019), η συνολική έκταση που έχει καεί στον Ελλαδικό χώρο είναι 9.610 εκτάρια.

Οι νομοί Εύβοιας και Βοιωτίας ήταν αυτοί στους οποίους εκδηλώθηκαν πυρκαγιές με μεγαλύτερη συχνότητα. Για παράδειγμα η Εύβοια αυτό το καλοκαίρι κάηκε 5 φορές, ενώ στο νομό Βοιωτίας εκδηλώθηκαν 3 μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν 1.013 εκτάρια, ενώ στη Ζάκυνθο είχαμε τα περισσότερα καμένα εκτάρια αναλογικά.  Επίσης, μία από τις σημαντικότερες πυρκαγιές, ήταν αυτή στην Ελαφόνησο, η οποία κατέκαψε  περίπου 510ha,  σε περιοχή Natura. Συγκεκριμένα, ολόκληρο το νησί της Ελαφονήσου είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura, συνεπώς η φυσική καταστροφή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επηρεάζει σπάνιους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς όπως οι αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ

 

 

 zante

 

Και οι δύο πυρκαγιές ανιχνεύθηκαν από το σύστημα FireHub σε πραγματικό χρόνο, από τα πρώτα κιόλας λεπτά, μέσω των δορυφόρων Metsosat Second Generation 2, 3, και 4 που συνέλεξε το κέντρο στις κεραίες του. Η ομάδα Ταχείας Χαρτογράφησης του BEYOND ενεργοποιήθηκε άμεσα και παράλληλα με την παρακολούθηση τη εξέλιξης των πυρκαγιών μέσω του συστήματος FireHub, μελέτησε τις συγκεκριμένες περιοχές ως προς το είδος βλάστησης αλλά κα την ιστορικότητα τους σε πυρκαγιές. Ο συνδυασμός όλων των δεδομένων μας έδωσε την ευρύτερη εικόνα της εξέλιξης των γεγονότων. Στη συνέχεια με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Sentinel 2A αποτιμήθηκε η καμένη έκταση των περιοχών. Στη Ζάκυνθο προέκυψε ότι η καμένη έκταση είναι της τάξης των 747 εκταρίων με επιπτώσεις κυρίως σε οικοσυστήματα σκληροφυλλικής βλάστησης και με μικρές ευτυχώς επιπτώσεις σε καλλιέργειες που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα.

Αντίστοιχα, στο Λουτράκι η καμένη έκταση ανήλθε στα 303 εκτάρια με επιπτώσεις κυρίως σε θαμνώδη βλάστηση. Η περιοχή της Ζακύνθου είχε καεί άλλη μια φορά το 2012 και η συγκεκριμένη περιοχή του Λουτρακίου είχε καεί ξανά το 1986 ενώ ανήκει στη ζώνη Natura 2000.

 

loutraki

BEYOND RapidMappingTeam mapped the burnt area in Loutraki using two Sentinel-2A Level 1C images (pre-disaster image 6/9 & post-disaster image 16/9) from the Hellenic Mirror Site. The affected area was estimated around 303ha.

BEYOND RapidMappingTeam mapped the burnt area in Zakynthos using two Sentinel-2A Level 1C images (pre-disaster image 6/9 & post-disaster image 16/9) from the Hellenic Mirror Site. The affected area was estimated around 747 ha.

 

 zante1

 

Συγκεκριμένα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων VIIRS μέσης ανάλυσης (375μ) προκύπτει ότι η καμένη έκταση στην περίπτωση της Ζακύνθου είναι περίπου 1284 εκτάρια και του Λουτρακίου 394 εκτάρια.

Η Ομάδα μας θα επανέλθει με χάρτες μεγαλύτερης ανάλυσης μετά το πέρασμα του Sentinel 2, όπου θα μπορέσουμε να δώσουμε και την επικαιροποιημένη εκτίμηση της καμένης έκτασης.

The preliminary burn scar in Zakynthos Island, close to Achalas and Keri areas was detected at 15:24:40 (local time) from the medium resolution VIIRS satellite image (375m), depicting the first estimation record (1284ha). Also,a preliminary estimation of burn scar in Loutraki area equals 392ha.
A more detailed map will be provided by Sentinel-2 (National Observatory of Athens) high-resolution image designating the current conditions.

 zante2

 

 

 

firesmoke

Τεράστιας έκτασης η διασπορά του καπνού της πυρκαγιάς στην Εύβοια, όπως απεικονίζεται στη χτεσινή εικόνα του δορυφόρου NOAA NPP VIIRS (λήψη 14:51 ώρα Ελλάδος), κι όπως επιβεβαιώθηκε με τις χτεσινές μετρήσεις της ρύπανσης που προκλήθηκε στο λεκανοπέδιο της Αττικής από την ερευνητική υποδομή PANACEA και το ΕΑΑ.
The spread of the Evia fire smoke is huge, as depicted in yesterday's image of the NOAA NPP VIIRS satellite (acquisition 14:51 Greece time), and confirmed by yesterday's measurements of the pollution in Attica by the PANACEA research infrastructure and NOA.

 

 

Η υπηρεσία FireHUB του Κέντρου Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ  ανιχνεύει και παρακολουθεί τις δασικές πυρκαγιές, κάθε 5 λεπτά της ώρας, σε 500 μ. χωρική ανάλυση και μοντελοποιεί με αντικειμενικές δορυφορικες λήψεις τη χωρική διασπορά της πυρκαγιάς και της έντασης του φαινομένου, για κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στην Ελαφόνησο η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σάββατο 10/8/2019, το σύστημα Firehub από τις πρώτες πρωινές ώρες κατέγραψε το γεγονός μέσω δορυφορικής παρακολούθησης από τα δορυφορικά συστήματα Metsosat Second Generation 2, 3, και 4.

img1

Η παρακολούθηση της πυρκαγιάς γινονταν σε πραγματικό χρόνο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 11/8/2019 παρόλο που φαινόταν ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση το σύστημα μας που συνέχιζε να καταγράφει την εξέλιξη διαπίστωσε αναζωπύρωση σε σύγκριση  με την ένταση της πυρκαγιάς κατά την διάρκεια της νύχτας που η πυρκαγιά ήταν φαινομενικά στο monitor σε ύφεση.

img2

Στις 10.45 πμ τοπική ωρα της Κυριακής  το σύστημα FireHub κατέγραψε μεγαλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς οπως φαίνεται και  στην παρακάτω εικόνα. Η ομάδα του Κέντρου BEYOND που παρακολουθεί το γεγονός και βρίσκεται σε ετοιμότητα θα δώσει με τις πρώτες διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες πολικής τροχιάς  που θα λάβει την πρώτη εκτίμηση της καμένης έκτασης.

img3

Sithonia day2 version1

Ο παρακάτω χάρτης έχει δημιουργηθεί από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ. O σκοπός του προϊόντος αυτού είναι να δώσει μια νεότερη εκτίμησης της επιφάνειας των καμένων εκτάσεων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης του Δ. Σιθωνίας που ανιχνεύθηκε στις 25/10/2018 (ώρα 05.35 π.μ.) από την υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHub του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Τηλεπισκόπησης για την Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ (www.noa.gr).

Η εκτίμηση της καμένης έκτασης (630ha) βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα μέσης ανάλυσης VIIRS συνδυάζοντας δυο διαδοχικά περάσματα από τους δορυφόρους NOAA-20 και NPP. Η εκτίμηση αυτή είναι ακριβέστερη σε σχέση με την προγενέστερη, δεδομένου ότι οι σημερινές λήψεις (26/10/2018) είναι καθαρότερες, χωρίς καπνό και νεφοκάλυψη. Η καμένη έκταση είναι υπολογίσζεται στα 630 εκτάρια.


Second updated estimation by BEYOND Center of the fire in Sithonia-Chalikidiki

The estimation of the burnt area (630ha) is based on the medium spatial resolution VIIRS satellite data, combining two subsequently passes of
NOAA-20 and NPP satellites. The current estimation is more precise than the former one since the current acquisitions (26/10/2018) are not compromised by either smoke or clouds.

Template Landscape SmokeFire22 sithonia

Ο παρακάτω χάρτης έχει δημιουργηθεί από το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ με χρήση δορυφορικής εικόνας Sentinel-3A μέσης χωρικής ανάλυσης (300m).

Ο σκοπός του προϊόντος αυτού είναι να δώσει την εικόνα της χωρικής διασποράς του καπνού της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης του Δ. Σιθωνίας που ανιχνεύθηκε στις 25/10/2018 (ώρα 05.35 π.μ.) από την υπηρεσία ανίχνευσης και παρακολούθησης πυρκαγιών FireHubτου Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Τηλεπισκόπησης για την Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ (www.noa.gr).


The BEYOND Centre of Excellence created a map using images from Sentinel-3A based on 300m resolution. This image presents the fire smoke dispersion from the fire of 25 October in Sithonia -Chalkidiki.