Μεγάλη πτώση της στάθμης του νερού σε σχέση με το 2022 σε δύο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού στη χώρα μας: στην τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στο φράγμα Αποσελέμης, στη Κρήτη, σύμφωνα με την ανάλυση που εφαρμόσαμε με δορυφορικές εικόνες Sentinel-2.
Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τον πλανήτη και γίνονται ολοένα και πιο μακροχρόνιες, η έλλειψη νερού αναμένεται να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στο εγγύς μέλλον. Ήδη σε πολλούς ταμιευτήρες έχει μειωθεί η στάθμη του νερού και πολλές περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη, η Χίος, η Νάξος αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας με κυριότερο λόγο τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την παρατεταμένη ξηρασία.
Στους παρακάτω χάρτες απεικονίζονται δύο παραδείγματα με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας. Στην Εικόνα 1 φαίνεται η τεχνητή λίμνη Μόρνου, στη Στερεά Ελλάδα και στην Εικόνα 2 το φράγμα Αποσελέμης στην Κρήτη. Είναι φανερό ότι και στις δύο περιπτώσεις η στάθμη του νερού έχει μειωθεί και η διαφορά πτώσης μεταξύ του 2022 και του 2024 παρουσιάζεται με διαγράμμιση. Το εμβαδόν της επιφάνειας της διαφοράς τους καλύπτει περίπου 4700 στρέμματα και 600 στρέμματα αντίστοιχα στους 2 χάρτες.
Τα προϊόντα ανάλυσης είναι αποτέλεσμα της ερευνητικής δράσης της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Εικόνα 1
Εικόνα 2