Η Επιστημονική Συνεργάτιδα της Επιχειρησιακής Μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Μελπομένη Ζώκα συμμετείχε σήμερα 21 Μαΐου 2024 στο 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 21-22-23 Μαΐου 2024.
Η Μελπομένη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συνέδρων, αναδεικνύοντας μέσα από την παρουσίασή της τον σημαντικό ρόλο των εδαφών στη περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ευημερία υπό το πρίσμα των Eυρωπαϊκών Προγραμμάτων Soils for Europe - SOLO και SOILGUARD, εστιάζοντας στη σημαντικότητα της Ευρωπαϊκής Αποστολής για το έδαφος “A Soil Deal for Europe - Soil Mission” ως κομβικό σημείο για την αποκατάσταση και προστασία των εδαφών της Ευρώπης.
Το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (Hellas GIS). Τελείται υπό την Αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αθηναίων.
Το Συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει θέματα που σχετίζονται με όλες τις γεωχωρικές τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων (UAV-drones, ψηφιακές κάμερες, αισθητήρες, κ.α), τη μετάδοσή τους μέσω τεχνολογιών ΙοT (Internet of Things) και την επεξεργασία τους με AI, καθώς και την προβολή τους μέσω διαδικτύου. Σε συνδυασμό με τη χωρική ανάλυση και τη δημιουργία ψηφιακών χωροχρονικών παρατηρητηρίων σε διάφορα είδη καλλιεργειών (αμπέλι, ελιά, μεγάλες καλλιέργειες, αρωματικά και φαρμακευτικά, κ.α), προσπαθεί να εξάγει χρήσιμα επιστημονικά αλλά και πρακτικά συμπεράσματα για μία ολιστική ψηφιακή διαχείριση αγροκτημάτων, 2 http://giscongress.aua.gr/ κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης στην αντιμετώπιση θεμάτων διαχείρισης φυσικών πόρων και φυσικών φαινομένων. Ακολουθεί και προσπαθεί να συμβάλλει στην γενικότερη φιλοσοφία εξωστρέφειας και προσπάθειας του ΓΠΑ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα μέσω νέων εκπαιδευτικών και ερευνητικών αντικειμένων σχετικών με τις σύγχρονες ψηφιακές χωρικές τεχνολογίες.
Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου
Περισσότερες πληροφορίες: https://giscongress.aua.gr/