20220513 123832

Η Επιχειρησιακή μονάδα "Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND" του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο επισκέφθηκαν την Αλβανία προκειμένου να υλοποιήσουν ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus και για το Δίκτυο GEO-CRADLE. 

Πέραν της σημασίας της ενημέρωσης και επαφής των ομογενών μαθητών και εκπαιδευτικών με τη δορυφορική Τηλεπισκόπηση για πρώτη φορά, η ανωτέρω πρωτοβουλία έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη του Κέντρου BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, να έρθουν σε επαφή με αλβανικούς φορείς κατά τις ημερίδες και τα σεμινάρια, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και να συζητήσουν προοπτικές με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο σχετικών ερευνητικών και ποικίλης φύσεως προγραμμάτων που αποσκοπούν στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

BeyondEDU 2

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, που έλαβε χώρα σε 4 διαφορετικές πόλεις από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, υλοποιήθηκαν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και του Δικτύου ΠΡΑΞΗ 14 εκπαιδεύσεις σε 500 μαθητές και μαθήτριες ομογενειακών σχολείων της Αλβανίας και 3 ενημερωτικές ημερίδες - σεμινάρια σε τομείς της δορυφορικής τηλεπισκόπησης όπως η διαχείριση των φυσικών καταστροφών, η βιώσιμη γεωργία και η διαχείριση της ηλιακής ενέργειας.

Εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για τη δορυφορική Τηλεπισκόπηση σε ομογενειακά σχολεία 

Συνολικά 500 μαθητές και μαθήτριες και 50 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, και πιο συγκεκριμένα από τους Ομογενειακούς Δήμους Δρόπολης και Φοινικαίων και από την Χιμάρα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να μάθουν με διαδραστικό τρόπο  για τη διαστημική τεχνολογία και την παρατήρηση της Γης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  BeyondEDU. Το πρόγραμμα αυτό εισήγαγε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στον τεχνολογικό κόσμο της δορυφορικής Τηλεπισκόπησης, προσφέροντας γνώσεις και ερεθίσματα γύρω από καινοτόμες θεματικές που δεν περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία. Το πρόγραμμα, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εικόνες και βίντεο ενώ καλύπτει θέματα όπως η δορυφορική τηλεπισκόπηση, η λειτουργία των δορυφόρων από το διάστημα και η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι εφαρμογές των δορυφόρων, οι οποίες συνδέονται  με μαθήματα που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο όπως Γεωγραφία/Μελέτη Περιβάλλοντος/Φυσική.

20220509 114649 2

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 9 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης  έγιναν 4 παρουσιάσεις του Προγράμματος BeyondEDU σε 150 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 20 εκπαιδευτικούς από τα Δημόσια Ομογενειακά Σχολεία Αργυροκάστρου, Δερβιτσάνης και Βουλιαρατίου, από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας "Πνοή Αγάπης" στο Αργυρόκαστρο και από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου. 

20220512 111222

Στις 11 και 12 Μαΐου έγιναν εκπαιδεύσεις αυτή την φορά στον ομογενειακό Δήμο Φοινικαίων και στους Άγιους Σαράντα. Στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιβαδειάς η ομάδα της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ είχε την ευκαιρία να συναντήσει 250 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 25 εκπαιδευτικούς από τα Δημόσια Ομογενειακά Σχολεία Φοινίκης, Λιβαδειάς, Αλύκου και Μεσοποτάμου, από το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο της Εκκλησίας "Πνοή Αγάπης" στο Μεσοπόταμο και από το Σχολείο "Adem Scheme" Αγίων Σαράντα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έκλεισε στις 13 Μαΐου στη Χιμάρα όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμα σε 100 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του σχολείου  "Όμηρος" Χιμάρας.

Ημερίδα για την περιφερειακή διάσταση της παρατήρησης της Γης μέσω του Δικτύου GEO-CRADLE στην Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας στα Τίρανα

Στις 9 Μαΐου στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, σε συνεργασία με την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία συνδιοργανώθηκε σχετική Ημερίδα με τίτλο “Capacity building and Earth observation at the Balkans Region: the showcase of the GEO-CRADLE Initiative”, την οποία παρακολούθησαν 40 άτομα από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα των Τιράνων και μέλη του Δικτύου GEO-CRADLE. Παρόντες ήταν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία κα Σοφία Φιλιππίδου και αξιωματούχοι της Πρεσβείας, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας και επικεφαλής του Τομέα Φυσικών και Τεχνικών Επιστημών της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας κ. Neki Frashëri, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Διαχείριση της Φύσης της Αλβανίας (INCA). κ. Genti Kromidha, ο Πρόεδρος της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Αλβανίας κ.  Viktor Doda, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας και του Φορέα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Αλβανίας. 

viber image 2022 05 09 11 36 26 968 1

Η βασική παρουσίαση έγινε από τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Χάρη Κοντοέ και την ερευνήτρια Αλεξία Τσούνη από την Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ το Δίκτυο GEO-CRADLE, με πρακτικά παραδείγματα που αφορούν την σημασία της περιφερειακής προσέγγισης της παρατήρησης της γης μέσα από δεδομένα, εφαρμογές και υπηρεσίες. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Klaudio Çollaku από το State Authority for Geospatial Information ο οποίος μίλησε για την Γεωπληροφοριακή Υποδομή στην Αλβανία και ο Petrit Zorba, από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών της Αλβανίας ο οποίος μίλησε για την κλιματική αλλαγή.

Ημερίδα για τις Εξειδικευμένες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Παρατήρησης της Γης “Copernicus” στο Περιβάλλον και τους πολίτες στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου

Με συμμετοχή περίπου 100 ατόμων και τεράστιο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα, Τρίτη 10 Μαΐου, η ημερίδα "Copernicus: Εξειδικευμένες υπηρεσίες για το περιβάλλον και τους πολίτες" που διοργάνωσε η Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ με την υποστήριξη του Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που έμαθαν πως μπορούν να επωφεληθούν από τα δορυφορικά δεδομένα, ενώ παρόντες ήταν ακαδημαϊκοί, φοιτητές,εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και ιδιωτικών εταιρειών.

Η Ημερίδα εστίασε στην παρουσίαση του Προγράμματος Copernicus, στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο κοινό και στην ενημέρωση φορέων και οργανισμών για τη χρήση των υπηρεσιών του Copernicus στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Στην ημερίδα συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Αλβανίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρης Σαχαρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της παρουσίασης της εν λόγω θεματικής για την ευρύτερη περιοχή του Αργυροκάστρου.

Στη συνέχεια η Δήμητρα Τσούτσου από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ έκανε μια εισαγωγή στους στόχους και τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος FPCUP (Framework Partnership Agreement for Copernicus User Uptake), το οποίο επιδιώκει να ενθαρρύνει την εντατικότερη χρήση των δεδομένων και υπηρεσιών του Copernicus για  τη δημιουργία νέων εφαρμογών.

20220510 103600

Η βασική παρουσίαση με θέμα τα μεγάλα δορυφορικά δεδομένα Copernicus στην εκτίμηση και διαχείριση φυσικών καταστροφών έγινε από τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Χάρη Κοντοέ ο οποίος παρουσίασε τις υπηρεσίες της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ για το περιβάλλον και τους πολίτες. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η ερευνήτρια της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ Αλεξία Τσούνη η οποία παρουσίασε τις υπηρεσίες FloodHUB, FireHUB AgriHUB και SolarHUB, ενώ έκανε και περιήγηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το Κέντρο για τις ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής ως προς την εκτίμηση κινδύνου από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Σεμινάριο Βιώσιμης Γεωργίας στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Τιράνων στους Αγίους Σαράντα

Την Πέμπτη 12 Μαΐου στους Άγιους Σαράντα και συγκεκριμένα στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Τιράνων διοργανώθηκε με επιτυχία θεματικό σεμινάριο για τον τομέα της Βιώσιμης Γεωργίας, στο οποίο οι ερευνητές της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ παρουσίασαν στους συμμετέχοντες πλατφόρμες ευφυούς γεωργίας που έχουν αναπτυχθεί στο Κέντρο BEYOND.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρης Σαχαρίδης ενώ θερμό καλωσόρισμα έκανε και ο Διευθυντής του Παραρτήματος των Τιράνων στους Άγιους Σαράντα κ. Δονάτος Κοττέ.

20220512 124925

Ο Ηλίας Τσούμας και η Ορνέλα Νανούσι ερευνητές στην Επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και ο Γιάννης Ζαννιάς, Γεωργός και Υπεύθυνος Επικοινωνίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού παρουσίασαν τη χρήση των εφαρμογών Agrowth και Resagri απο Βαμβακοπαραγωγούς στον Ορχομενό.

Τέλος ο Δρ. Φίλιππος Α. Ρούτζιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος Καινοτομίας και Διεθνών Σχέσεων στο Universum College στην Πρίστινα μίλησε για το πως η Βιώσιμη Γεωργία μπορεί να αποτελέσει Αρωγό Ανάπτυξης της Οικονομίας της Αλβανίας.

Ευχαριστίες

Χωρίς τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο αλλά και της Ελληνικής ομογένειας, η αποστολή του Κέντρου BEYOND και Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ να φέρει το διάστημα πιο κοντά στους πολίτες δεν θα ήταν εφικτή. Για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία κα. Σοφία Φιλιππίδου, τον Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρη Σαχαρίδη, την Πρόξενο στα Τίρανα κα. Μαρκέλλα Μεγαλοκονόμου, τον Δήμαρχο Δρόπολης κ. Δημήτρη Τόλη, τον Δήμαρχο Φοινικαίων κ. Χρήστο Κίτσο και τον Διευθυντή του Γραφείου Προπανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Φοινίκης-Δρόπολης κ. Ζήσο Λούτση.

Δείτε σχετικό προωθητικό βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube!