Ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το Πρόγραμμα Παρατήρησης Γης ‘Copernicus’ διοργανώνουν το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, στις 30 Νοεμβρίου 2021, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε live streaming είτε μέσω του λογαριασμού του BEYOND στο YouTube https://bit.ly/BeyondEO, είτε στη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/BeyondNOA.
Στόχοι της ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνεται είναι:
- Η παρουσίαση του Copernicus και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο κοινό
- Η ενημέρωση των ελληνικών φορέων για τη χρήση των υπηρεσιών του Copernicus συγκεκριμένα στις θεματικές της διαχείρισης φυσικών καταστροφών, της ενέργειας, της βιώσιμης γεωργίας και της επιδημιολογίας
- Η παρουσίαση εταιρειών που χρησιμοποιούν επιτυχημένα υπηρεσίες γεω-επισκόπησης
Το ‘Copernicus’ είναι το πρόγραμμα γεω-επισκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεω-επισκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα. Οι υπηρεσίες και τα δεδομένα του προγράμματος Copernicus παρέχονται δωρεάν στους χρήστες και αφορούν στους τομείς της Ατμόσφαιρας, της Θάλασσας, της Ξηράς, της Κλιματικής Αλλαγής, της Ασφάλειας και στις Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στο πλαίσιο των δράσεων του ‘Copernicus’, το ευρωπαϊκό έργο FPCUP (Framework Partnership Agreement for Copernicus User Uptake) επιδιώκει να ενθαρρύνει την εντατικότερη χρήση των δεδομένων και υπηρεσιών του ‘Copernicus’ για τη δημιουργία νέων εφαρμογών. Οι δράσεις του έργου υλοποιούνται από Ευρωπαϊκή κοινοπραξία 50 εταίρων από 23 χώρες και περιλαμβάνουν ενημερωτικές δράσεις όπως ημερίδες και σεμινάρια, δράσεις υποστήριξης και εκπαίδευσης φορέων που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Copernicus, δράσεις διασύνδεσης εταιρειών και ερευνητικών φορέων με δημόσιους φορείς καθώς και δράσεις για την εύρεση χρηματοδότησης. Στην Ελλάδα, αυτές οι δράσεις υλοποιούνται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.
Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στις δράσεις που θα διεξαχθούν την επόμενη περίοδο συμπληρώστε το σύντομο ερωτηματολόγιο, μέσω του οποίου οι εταίροι του έργου θα αξιολογήσουν τις ανάγκες σας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Η ατζέντα της εκδήλωσης βρίσκεται παρακάτω. Συνοπτικά, οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με τους χαιρετισμούς από φορείς της Πολιτείας και θα συνεχιστούν με δύο ενημερωτικές ομιλίες από τους τους εταίρους του έργου FPCUP. To δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα ξεκινήσει με τα Θεματικά πάνελ παρουσίασης σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών του Copernicus από ελληνικούς δημόσιους φορείς και εταιρείες, και θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης. Το απογευματινό μέρος της ημερίδας περιλαμβάνει την διοργάνωση ενός θεματικού Workshop στον τομέα της Βιώσιμης Γεωργίας, στο οποίο οι ερευνητές του ΕΕΑ θα παρουσιάσουν πλατφόρμες ευφυούς γεωργίας στους ενδιαφερομένους δημόσιους φορείς.