Banner FPCUP

Το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Παρακολούθησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικών Εφαρμογών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή ομιλία του Δρ. Βασίλη Αμοιρίδη με θέμα “Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της ερημικής σκόνης με μεθόδους επίγειας τηλεπισκόπησης”, την Τέταρτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.00, στο πλαίσιο της δράσης εξωστρέφειας BEYONDialogues του κέντρου μας.

H δράση έχει στόχο να φέρει κοντά την ελληνική επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τον τομέα του διαστήματος και να συστήσει τις δυνατότητες που δίνει το διάστημα και οι διαστημικές εφαρμογές σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της κοινωνίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά την ομιλία στο YouTube κανάλι του BEYOND EO CENTRE ή να συμμετάσχετε μέσω ZOOM https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_EGe9R2B3T8qadMks03WTlw (περιορισμένος αριθμός θέσεων).

Η δράση BEYONDialogues υλοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έργου "Caroline Herschel Framework Partnership Agreement" (HORIZON 2020),σε συνεργασία με το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ.

 

Λίγα Λόγια για τον ομιλητή…Βασίλη Αμοιρίδη, Δ/ντη Ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ
Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Φυσική της Ατμόσφαιρας με έμφαση στη μελέτη των αιωρούμενων σωματιδίων και των νεφών για τον καθορισμό του κλιματικού τους ρόλου και των επιδράσεών τους στα οικοσυστήματα. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών ενεργής και παθητικής τηλεπισκόπησης από επίγειους και δορυφορικούς δέκτες. Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την ερευνητική ομάδα ReACT που αριθμεί σήμερα τα 27 μέλη. Έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς από την επιστημονική κοινότητα (h-index = 37 κατά το ISI-WOS). Οι δράσεις του σε θέματα τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας επιβραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EARLINET (European Aerosol Research Lidar Network), το οποίο εξέλεξε τον ΒΑ 2 φορές ως μέλος του πενταμελούς συμβουλίου του Δικτύου για την περίοδο 2012-2022, ενώ έχει αναλάβει έως τώρα δύο θέσεις ευθύνης εκπροσώπησης της χώρας μας στο Copernicus Committee και στο Interim ACTRIS Council. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του SDS-WAS του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της δορυφορικής αποστολής Aeolus της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) και της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Atmospheric Measurement Techniques της European Geosciences Union. Είναι ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΓΓΑΙΑ στα Αντικύθηρα, ενός εμβληματικού Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο ΠΑΓΓΑΙΑ ο ΒΑ και η ομάδα ReACT υλοποιούν το έργο D-TECT που αποτελεί επιχορήγηση εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).