Μετά τον σημαντικό ρόλο που έχει ήδη παίξει στον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19, η υψηλή τεχνολογία έρχεται να μας συνδράμει στην αντιμετώπιση ενός ακόμα σημαντικού κινδύνου, αυτού που προέρχεται από τον μεταδιδόμενο μέσω κουνουπιών-διαβιβαστών, ιό του Δυτικού Νείλου, του οποίου τα δυο πρώτα κρούσματα λοιμώξεων στην Ελλάδα (σε Ξάνθη και Καρδίτσα) ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες από τον ΕΟΔΔΥ.


Στο νεόκοπο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον επικίνδυνο και εν δυνάμει θανατηφόρο ιό συμμετέχουν το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης & Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND/EAA του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η εξειδικευμένη εταιρία καταπολέμησης κουνουπιών και ανάλυσης δεδομένων Οικοανάπτυξη και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι εκείνη του ΑΠΘ, αλλά και φορείς σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Σερβία.

 

Δρ. Χάρης Κοντοές: Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης

Εκ μέρους του πρώτου, μίλησε στο NetFAX ο επικεφαλής του, Δρ. Χάρης Κοντοές, δηλώνοντας πως η πρωτοβουλία τους εντάσσεται ως εθελοντική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού EuroGeo Action Group for Epidemics και ήδη εφαρμόζεται σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας, με το Βένετο της Ιταλίας, να παίρνει σειρά. Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης αξιοποιεί μεγάλα δορυφορικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, με στόχο την πρόβλεψη και χαρτογράφηση του κινδύνου εμφάνισης κρουσμάτων του ιού. Οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ο καθένας τα δικά του μοντέλα και δημιουργούν αλγορίθμους με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, για την πρόβλεψη του πληθυσμού των κουνουπιών, τη δυναμική πρόβλεψη διασποράς σε ανθρώπους και, εν συνεχεία, τη στοχευμένη εξολόθρευση των διαβιβαστών. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σχετική πλατφόρμα της λύσης, με σκοπό την αξιοποίηση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προβλέψεων για την έγκαιρη και ορθότερη λήψη αποφάσεων εκ μέρους των αρχών.

Σε πιλοτική λειτουργία από το Μάρτιο
Το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά από το Μάρτιο και είναι ανοικτό μεν στους αρμόδιους φορείς, που ήδη μπορούν να βελτιώνουν με τη βοήθειά του την ανταπόκριση του συστήματος υγείας και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, αλλά όχι στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, στις 9 και 14 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν με θετικά αποτελέσματα σχετικά webinars, για decision-makers στη διεθνή και την ελληνική αγορά, με στόχο την καλύτερη ενημέρωσή τους.

NetFAX mosquitos