Επισήμως καλοκαίρι 2019! Βρισκόμαστε εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και αρχικά ευχόμαστε αυτό το καλοκαίρι να έχουμε όσες λιγότερες δασικές πυρκαγιές γίνεται και κυρίως χωρίς θύματα.

BEYOND C

 

 

Το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και αυτή τη θερινή περίοδο, λειτουργεί επιχειρησιακά την Υπηρεσία δορυφορικής τηλεπισκόπησης παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών (FireHUB) για την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών, κάθε 5 λεπτά της ώρας, σε 500 μ. χωρική ανάλυση, για κάθε γεγονός πυρκαγιάς που συμβαίνει στη χώρα μας.

Το σύστημα FireHUB αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας και παρέχεται δωρεάν με πλήρη υποστήριξη από την ομάδα του BEYOND, στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του FIREHUB προσφέρονται επιχειρησιακά στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), το οποίο αποτελεί επίσης ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών φορέων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, και των φυσικών οικοσυστημάτων από τις δασικές πυρκαγιές σε ευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και ευρύτερα στις γειτονικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, το BEYOND στο πλαίσιο του προγράμματος EFFIS, έχει αναλάβει την παροχή σε πραγματικό χρόνο μιας σειράς προϊόντων ταχείας ανίχνευσης των ενεργών εστιών και της αποτίμησης-χαρτογράφησης των καμένων εκτάσεων, καλύπτοντας ολόκληρη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο.

Οι υπηρεσίες μας, αλλά και η ομάδα μας, παραμένουν στη διάθεση της πολιτείας και των αρχών πολιτικής προστασίας για όποια ανάγκη προκύψει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την διαχείριση των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε άλλης φυσικής καταστροφής. Στόχος μας είναι να διαθέτουμε στην πολιτεία την αμέριστη υποστήριξη και τεχνογνωσία μας, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος.

firehub summer2019 ann

Ανίχνευση και παρακολούθηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς στο Μάτι μέσω της υπηρεσίας FIREHUB & χάρτες εκτίμησης των καμένων εκτάσεων με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης και UAV (κατά χρονολογική σειρά)

Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι μία από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η ραγδαία αύξηση των φυσικών καταστροφών λόγω της ενίσχυσης των ακραίων καιρικών φαινομένων (ξηρασία, πλημμύρες, κ.α.) σε ολόκληρο τον κόσμο, ασκώντας πίεση σε υποδομές και συστήματα ζωτικής σημασίας.

Οι επιστήμονες παγκοσμίως καλούνται να αναπτύξουν συστήματα παρακολούθησης, έγκαιρης προειδοποίησης και πρόγνωσης με στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και την χάραξη στρατηγικής στην αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Η δορυφορική παρακολούθηση των φυσικών καταστροφών αποτελεί έναν από τους βασικούς επιστημονικούς τομείς του Κέντρου Αριστείας BEYOND. Η ενεργή συμμετοχή του Κέντρου σε ευρωπαϊκά έργα και επιχειρησιακές δράσεις, όπως το διαστημικό πρόγραμμα Copernicus της EE και το EFFIS, εξασφαλίζουν την ωρίμανση της σχετικής έρευνας και την ανάπτυξη επιχειρησιακών υπηρεσιών που απαιτούνται σε επίπεδο λήψης αποφάσεων